Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

νόμος πλαίσιο

αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι
μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι. Μ.Μπρέχτ

Η επίθεση του κεφαλαίου είναι ολοκληρωτική.
Δεν αρκείται μόνο στο σήμερα, στη διατήρηση των υπερκερδών του φορτώνοντας τα χρέη της δικιάς του κρίσης στους λαούς, δεν αρκείται στη διάλυση του κατ) επίφαση κοινωνικού κράτους, στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων,
στη βίαιη μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων, στις στρατιές των ανέργων.
Φροντίζει και για τη μελλοντική αναπαραγωγή του .
Θέλει τα παιδιά μας υποχείρια των ορέξεων και των αναγκών του.
Για αυτό οι τοπικοί εντολοδόχοι του η νεοθιλελεύθερη κυβέρνηση της τρόϊκας και των μνημονίων επιτέθηκε αρχικά στη μαθητική νεολαία.
Κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, πολυάριθμα τμήματα, 600 διορισμοί εκπαιδευτικών ενώ συνταξιοδοτούνται παρισότεροι από 6.000, διάλυση του οργανισμού σχολικών κτιρίων και του οργανισμού εκδόσεως σχολικών βιβλίων με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο του κόστους για τις αντίστοιχες εργασίες.
Πάνω από όλα το κέρδος των ιδιωτών.
Στη συνέχεια σε συνεργασία με Ν.Δ – ΛΑΟΣ – Ντόρα κήρυξε τον πόλεμο στη σπουδάζουσα νεολαία όπως έχει κηρύξει πόλεμο, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και με πρόσχημα το χρέος, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας εκτός από μια χούφτα τραπεζιτών – μεγαλοεργολάβων – καπιταλιστών.
Προς δόξα της κοινοβουλευτικής χούντας 250 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Τίποτα το παράξενο.
Τα κόμματα του κεφαλαίου δίνουν ένα επιπλέον χτύπημα στα δικαιώματα της νεολαίας.
Φοβούμενοι την οξεία αντιπαράθεση φρόντισαν να ψηφίσουν το νέο νόμο πλαίσιο τον Αύγουστο, όταν οι φοιτητές έλειπαν, και αφού προηγήθηκε ένα μπαράζ συκοφαντικής δυσφήμησης πανεπιστημίων και πανεπιστημιακής κοινότητας ενορχηστρωμένης από την Διαμαντοπούλου με την ιδεολογική καθοδήγηση του ΛΑΟΣ και την αμέριστη βοήθεια των Μ.Μ.ενημέρωσης – παραπληροφόρησης.
Μακριά από εμάς η αντίληψη ότι η κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση είναι ιδανική. Η εκπαίδευση ουσιαστικά δεν είναι ούτε δημόσια ούτε δωρεάν.
Κυρίως είναι μηχανισμός αναπαραγωγής του κυρίαρχου κοινωνικού προτάγματος της εκμεταλλευτικής- εξουσιαστικής κοινωνίας .
Αντί να προωθεί την κριτική σκέψη και την αμφισβήτηση, προωθεί την υπακοή και την αποστήθηση.
Αυτή την κατάσταση όμως ο νέος νόμος την χειροτερεύει βάναυσα προβλέποντας.
Υποχρηματοδότηση το είπε άλλωστε και ο προθυπουργός : ο νόμος για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα καθορίζει πλέον τη λειτουργία τους << με γνώμονα τις οικονομικές προτεραιότητςε >> οι οποίες προτεραιότητες προφανώς δεν είναι καθόλου άσχετες με το γεγονός ότι το 2100-2011 η επιχορήγηση των πανεπιστημίων περικόπηκε έως και 50%, ενώ νέα μείωση 16% προβλέπεται για το 2011-2012 μέσω του μεσοπρόθεσμου.
Η έλλειψη χρημάτων ωθεί τα πανεπιστήμια σε αναζήτηση πόρων ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις επιχειρήσεις να καθορίζουν τη λειτουργία τους και τις επιλογές τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και για σιγουριά προβλέπει τη συμμετοχή ανθρώπων της αγοράς !! στη διοίκηση τους .
Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης θα είναι επίσης η επιβολή διδάκτρων και η κατάργηση της δωρεάν σίτισης, στέγασης, περίθαλψης των φοιτητών με ότι αυτό σημαίνει κυρίως για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Το πόσο αξιόπιστες είναι οι διαψεύσεις της Διαμαντοπούλου στο συγκεκριμένο ζήτημα αποδεικνύεται από την κατάσταση που ήδη βιώνουμε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις οποίες υποτίθεται ότι ξεκίνησαν τα μαθήματα αλλά δίχως βιβλία. Τελευταία φορά που άνοιξαν τα σχολεία χωρίς βιβλία ήταν το 1945, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου..
Διάλυση του πτυχίου το οποίο αντικαθίσταται από συλλογή πιστωτικών μονάδων με στόχο να βγαίνουν απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων που ο καθένας, σε ανταγωνισμό με το διπλανό του, θα διαπραγματεύεται ατομική σύμβαση εργασίας δίχως κανένα κατοχυρωμένο δικαίωμα και πτώση του μορφωτικού επιπέδου των αποφοίτων εφόσον τους παρέχεται ένα σύνολο ασύνδετων πληροφοριών.
Κατάργηση ασύλου και δημοκρατικών ελευθεριών με προφανή στόχο το φοιτητικό κίνημα που κόντρα στην κυρίαρχη ιδεολογία αναπαράγει τις ιδέες και αξίες της αντίστασης , της αξιοπρέπειας, της αντίληψης που βάζει πρότιστο το
τι συμφέρει το λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους .
Δεν ανέχονται να τροφοδοτεί το φοιτητικό κίνημα με αγωνιστικές συλλογικές αξίες τα κινήματα των εκπαιδευτικών, των νοσοκομειακών γιατρών κ.λ.π.
Δεν μπορούν να ανεχτούν πανεπιστημιακούς που στηλιτεύουν τα μνημόνια, τις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, τη βία των κατασταλτικών μηχανισμών, το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα.
Σε μια περίοδο που οι όποιες αντιστάσεις αντιμετωπίζονται με ωμή βία δεν χωράει πια το άσυλο που διευκολύνει τους συλλογικούς αγώνες, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις.
Για την επίτευξη όλων των προηγούμενων, την αποφυγή αντιδράσεων και συλλογικών διεκδικήσεων και με πρόσχημα τους <<αιώνιους φοιτητές >> εντατικοποιούνται οι ρυθμοί σπουδών και προβλέπονται μαζικές διαγραφές φοιτητών.
Ένα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν έχει καμία σχέση με ακαδημαϊκές ελευθερίες, κριτική σκέψη, αναστοχασμό, αμφισβήτηση και παραγωγή νέας γνώσης.
Δεν είναι καν πανεπιστήμιο αλλά κολέγιο χαμηλής ποιότητας , οι απόφοιτοι του οποίου με περιορισμένες και κατακερματισμένες γνώσεις θα αποτελούν αναλώσιμο, υπάκουο και φτηνό εργατικό δυναμικό.
Ο νόμος αυτός έχει είδη απέναντι του την τεράστια πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας και το σύνολο σχεδόν των φοιτητών.
Το φοιτητικό κίνημα σε κοινή δράση με το ζωντανό κομμάτι του εργατικού κινήματος, το κίνημα των πλατειών, τις συνελεύσεις γειτονιών, τα κινήματα ανυπακοής θα ακυρώσουν στην πράξη το νόμο έκτρωμα και θα πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων κυβερνήσεις, κόμματα του κεφαλαίου, Ε.Ε, Δ.Ν.Τ ανατρέποντας το εξουσιαστικό- εκμεταλλευτικό σύστημα που μαυρίζει τη ζωή μας και κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα της εξουσίας
Οργανώνουμε τη ζωή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου